16 Αυγ. 2020

ΠΕΣΤΙΛΙ ΣΥΚΟΥ (ΠΕΤΣΑ )

ΠΕΣΤΙΛΙ ΜΕ ΔΑΜΑΣΚΗΝΟ Το πεστίλι το γνωριζαμε οταν ειμασταν μικρα σαν "πετσα" ή "γλωσσα". Προερχεται απο την ανατολιτικη κουζινα και ειναι ενα ακομη εξυπνο και νοστιμο παρασκευασμα για την αξιοποιηση και την διατηρηση των φρουτων. Ειναι αρκετα γνωστο στην Βορεια Ελλαδα, οπου διαδοθηκε απο τους πληθυσμους των προσφυγων που κατεφτασαν στις αρχες του περασμενου αιωνα εξ'ανατολων. Πολυ διαδεδομενο στην Τουρκια με το ονομα pestil, απ'οπου και η ελληνικη ονομασια του, ενω ονομαστο ειναι το πεστιλ της Καππαδοκιας. 
Στην Αιγυπτο και στην Μεση Ανατολη, θα το συναντησετε ως amaredin. Ουσιαστικα ειναι μια μαρμελλαδα που φτιαχνεται μονο απο τα φρουτα, χωρις την προσθηκη ζαχαρης και δουλευεται υπομονετικα σε χαμηλη φωτια μεχρι να εξατμιστουν τα υγρα της. Επειτα απλωνεται σε φυλλα και αφηνεται να ξεραθει στον ηλιο. Συνηθως γινεται απο βερυκοκκα ή δαμασκηνα, αλλα και απο κορομηλα, ροδακινα, μουρα ή συκα, και μπορει επισης να περιεχουν ξηρους καρπους.

Μαγειρεύονται κιόλας. Κομματάκια από fruit leather μήλου μέσα στο κέϊκ αντικαθιστούν τα κομμάτια φρέσκου μήλου. Σε κάποιες περιπτώσεις κάνει καλό που απομακρύνουν την υπερβολική υγρασία του φρούτου στη ζύμη, όπως σε γλυκό ψωμί φρούτων. Μπαίνουν στα αλμυρά πιάτα, όπως μπαίνουν τα αποξηραμένα φρούτα. Δυαλύονται και δένουν τις σάλτσες των ψητών. Αντικαθιστούν επάξια το ωμό φρούτο, όταν αυτό δεν είναι πια στην εποχή του. Κάνουν γκουρμέ παρουσιάσεις και δίνουν τεράστιο πεδίο δημιουργίας! Σκεφτείτε ρολάκια fruit leather σύκου τυλιγμένα γύρω από κρητική γραβιέρα, περιχυμένα με θυμαρίσιο μέλι

Θα χρειαστούμε

  • Διαφορα φρουτα, δαμασκηνα, βερυκκοκα, κυδωνια κλπ
  • για καθε 1 κιλο φρουτα, 3/4 του ποτηριου νερο
  • για καθε 1 κιλο φρουτα, 1 κουτ.σουπας κορν φλαουρ η νισεστε
  • για καθε 1 κιλο φρουτα 1-4 κουτ.του γλυκου κιτρικο οξυ (λεμοντουζο) ή λεμονι
  1. Πλενουμε καλα και βγαζουμε τα κουκουτσια απο τα φρουτα, οχι τις φλουδες. Κραταμε τα κουκουτσια και τα βαζουμε στο βράσιμο για να βγαλουν την πηκτινη τους.
  2. Προσθετουμε το νερο και την ζαχαρη μεχρι να βρασουν καλα, περναμε τον χυλο απο το μουλτι, ξαναβαζουμε στην κατσαρολα μαζι με το κορν φλαουρ, βραζουμε πολυ καλα να πηξει και να φαινεται ο πατος της κατσαρολας οταν το ανακατευουμε.
  3. Στρωνουμε μια λαδοκολλα σε ενα ταψι και στρωνουμε την μαρμελαδα μας.
  4. Λιαζουμε σκεπασμενο για 2-3 μερες σε πολυ ηλιο, το βραδυ το παίρνουμε μεσα ή ψηνουμε για 2-3 ωρες σε 70 βαθμους στον φουρνο της κουζινας μας κα στεγνωσει καλα.
  5. Το φυλαμε αναμεσα σε δυο μεμβρανες η λαδοκολες.

Τελευταία σχόλια

25.11 | 16:37

στην Αττική θα μπορούσα να καλλιεργήσω δένδρα με βρώσιμους καρπούς ;
ποια δένδρα ;
μπορούν να συνδυαστρουν με λαχανόκηπο;

05.11 | 06:14

ΠΟΤΕ ΘΑ ΕΧΕΤΕ ΞΑΝΑ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ FEIJOA?

16.12 | 11:35

Φιλοι μου! Ειμαι μια Αθηναία που ονειρευομαι να φτιάξω ενα υπεροχο λαχανόκηπο στη ταρατσα του σπιτιού μου. Δεν εχω ιδέα από που να αρχίσω και χρειάζομαι τη γνώση και υποστήριξη κάποιου έμπειρου

02.12 | 20:18

ΠΩΣ ΜΠΩΡΟ ΝΑ ΠΑΡΟ ΣΠΟΡΟ ΓΙΑ ΚΟΛΟΚΥΘΙ ΤΟΥ ΙΩΝΑ????

Κοινοποίηση σελίδας