20 Απρ. 2021

ΠΡΟΠΟΛΗ ΤΟ ΓΙΑΤΡΙΚΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΜΕ

Αφού οι αρχαίοι Έλληνες συνειδητοποίησαν ότι η πρόπολη προστάτευε την κυψέλη και τις μέλισσες από μολύνσεις, ονόμασαν το προϊόν Pro (front) Polis (πόλη), που σημαίνει «υπερασπιστής της πόλης». Έχοντας τους μεγαλύτερους στρατούς στον κόσμο, η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία εκμεταλλεύτηκε τις ιδιότητες της πρόπολης σε στρατιωτικούς όρους. Οι Ρωμαίοι εφάρμοσαν κρέμα πρόπολης στις πληγές των στρατιωτών και έδωσαν στα στρατεύματά τους τονωτικό από πρόπολη και τους έδωσαν προπολεμικό ηθικό.

Η πρόπολη των ανθρώπων ανάγεται στους αρχαίους χρόνους. Η Αρχαία Ελλάδα, η Αρχαία Αίγυπτος και η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, που έθεσαν τα θεμέλια των σημερινών πολιτισμών, γνώριζαν τις ιδιότητες της πρόπολης και τις χρησιμοποιούσαν συχνά ως φάρμακα. Η Αρχαία Ελλάδα, η Αρχαία Αίγυπτος και η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, που έθεσαν τα θεμέλια των σημερινών πολιτισμών, γνώριζαν τις ιδιότητες της πρόπολης και τις χρησιμοποιούσαν συχνά ως φάρμακα.

Όταν κοιτάζουμε την ιστορία της πρόπολης, βλέπουμε ότι αυτό το πολύτιμο προϊόν μελισσών χρησιμοποιείται σε ένα ευρύ φάσμα από την μουμιοποίηση έως την οδοντόκρεμα. Οι άνθρωποι αναζητούν τρόπους για να επωφεληθούν περισσότερο από την πρόπολη για αιώνες.

Οι Αιγύπτιοι περικύκλωσαν τους νεκρούς με πρόπολη για να αποτρέψουν τη φθορά του σώματός τους.

Κατά τη διάρκεια του Πρώτου και του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου, η πρόπολη χρησιμοποιήθηκε για να αποτρέψει τη μόλυνση των πληγών και για να επιταχύνει τη διαδικασία επούλωσης. Αυτό ονομάστηκε «Ρωσική πενικιλίνη».

Η έρευνα για τις χημικές ιδιότητες της πρόπολης ξεκίνησε στις αρχές του 20ού αιώνα και συνεχίστηκε ολοένα και περισσότερο μετά τον Β 'Παγκόσμιο Πόλεμο. Ως αποτέλεσμα των ερευνών, έχουν εντοπιστεί έως τώρα 180 διαφορετικές ενώσεις. Συνεχίζεται η έρευνα για τα συστατικά της πρόπολης που πιστεύεται ότι είναι αντιβακτηριακά, αντισηπτικά, αντιφλεγμονώδη, αντιμυκητιακά και θεραπευτικά.

Η πρόπολη είναι τουλάχιστον τόσο παλιά όσο το μέλι και χρησιμοποιείται από ανθρώπους για αιώνες. Αναφέραμε ότι η πρόπολη χρησιμοποιείται για διάφορους σκοπούς στην Αρχαία Αίγυπτο, την Αρχαία Ελλάδα, την Περσία και τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.

Εξηγήσαμε ότι οι αρχαίοι Αιγύπτιοι μετέφεραν την πρόπολη σε θεϊκή διάσταση. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι, οι οποίοι έδωσαν μεγάλη αξία στις μέλισσες και τα προϊόντα μελισσών, απεικόνιζαν τις μέλισσες να παράγουν πρόπολη σε αγγεία και άλλα στολίδια. Η διαδικασία του ταψίματος πρόπολης είναι παρόμοια με τη λειτουργία στην κυψέλη. Οι μέλισσες καλύπτουν τους εισβολείς, όπως έντομα και ποντίκια, τα οποία εξουδετερώνουν στην κυψέλη με πρόπολη και κερί. Με αυτόν τον τρόπο, εμποδίζουν τον απενεργοποιημένο εισβολέα να διαδώσει λοίμωξη.

Αναφέρεται ότι ο Ιπποκράτης, ο πατέρας της ιατρικής, χρησιμοποιεί πρόπολη για τη θεραπεία ελκών και εσωτερικών-εξωτερικών πληγών.

Τελευταία σχόλια

25.11 | 16:37

στην Αττική θα μπορούσα να καλλιεργήσω δένδρα με βρώσιμους καρπούς ;
ποια δένδρα ;
μπορούν να συνδυαστρουν με λαχανόκηπο;

05.11 | 06:14

ΠΟΤΕ ΘΑ ΕΧΕΤΕ ΞΑΝΑ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ FEIJOA?

16.12 | 11:35

Φιλοι μου! Ειμαι μια Αθηναία που ονειρευομαι να φτιάξω ενα υπεροχο λαχανόκηπο στη ταρατσα του σπιτιού μου. Δεν εχω ιδέα από που να αρχίσω και χρειάζομαι τη γνώση και υποστήριξη κάποιου έμπειρου

02.12 | 20:18

ΠΩΣ ΜΠΩΡΟ ΝΑ ΠΑΡΟ ΣΠΟΡΟ ΓΙΑ ΚΟΛΟΚΥΘΙ ΤΟΥ ΙΩΝΑ????

Κοινοποίηση σελίδας