3 Δεκ. 2019

ΔΙΑΔΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΣΩΣΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΑΡΧΑΙΩΝ ΔΕΝΤΡΩΝ ΤΖΟΥΜΕΖΙΑ

1) Τζουμεζιά (τρουμπεζιά ή τζιμεζιά)

Μοιάζει με σύκο το φρούτο αλλά το φύλο με μούρο

Κατά το 1914-1916  αναφέρεται ότι στη Λεμεσό υπήραν 8-10 δένδρα και αυτά ήταν στους τούρκικους κήπους. Στην επαρχία Πάφου δεν υπήρχαν καθόλου ενώ στις άλλες επαρχίες ο Φαρμακίδης αναφέρει ότι δεν γνώριζε εάν υπήρχαν.  Τα τζουμέσια πωλούνταν από τους Οθωμανούς στους δρόμους 2 γρόσια την οκά.

Το σχήμα των φύλλων της Τουμπεζιάς μοιάζει με αυτών της μουριάς και οι καρποί της μοιάζουν με τα κοινά σύκα. Οι καρποί της συκομουριάς είναι μικροί και εύγευστοι, αλλά έχουν διαφορετική γεύση από τα κοινά σύκα. Η Τουμπεζιά είναι αειθαλές δέντρο με ύψος που κυμαίνεται από 8 μέχρι 20 m και πλάτος κόμης μέχρι και 6m. Οι καρποί της κρέμονται σε τσαμπιά από παλιά κλαδιά ή πάνω στον κορμό. Τα φύλλα της έχουν σχήμα καρδιάς με στρογγυλεμένη κορυφή. Η περίοδος άνθισης της Τουμπεζιάς αρχίζει από το Μάιο μέχρι και τον Αύγουστο ενώ η περίοδος ωρίμανσης των καρπών της είναι από τον Ιούλιο μέχρι τον Αύγουστο. Η Τουμπεζιά είναι ιθαγενές φυτό της Αφρικής και της Μαδαγασκάρης. Στην Κύπρο η Τουμπεζιά εισήχθη από τη Β. Αφρική και καλλιεργείται για τους εδώδιμους καρπούς της. Όπως αναφέρεται το μοναδικό και ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των καρπών της είναι ότι για να ωριμάσουν πρέπει να χαραχτούν λίγο με μαχαίρι και να χαρακτεί επίσης και η Τουμπεζιά στην κορυφή της .

Η καλλωπιστική της αξία είναι περιορισμένη και δεν ευδοκιμεί σε μεγάλα υψόμετρα. Αυτό φαίνεται και από τα χαρακτηριστικά της γιατί είναι ευαίσθητη στους παγετούς, γι’ αυτό στην Κύπρο μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη ζώνη μέχρι και το μέγιστο 200m.

 

Τελευταία σχόλια

25.11 | 16:37

στην Αττική θα μπορούσα να καλλιεργήσω δένδρα με βρώσιμους καρπούς ;
ποια δένδρα ;
μπορούν να συνδυαστρουν με λαχανόκηπο;

05.11 | 06:14

ΠΟΤΕ ΘΑ ΕΧΕΤΕ ΞΑΝΑ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ FEIJOA?

16.12 | 11:35

Φιλοι μου! Ειμαι μια Αθηναία που ονειρευομαι να φτιάξω ενα υπεροχο λαχανόκηπο στη ταρατσα του σπιτιού μου. Δεν εχω ιδέα από που να αρχίσω και χρειάζομαι τη γνώση και υποστήριξη κάποιου έμπειρου

02.12 | 20:18

ΠΩΣ ΜΠΩΡΟ ΝΑ ΠΑΡΟ ΣΠΟΡΟ ΓΙΑ ΚΟΛΟΚΥΘΙ ΤΟΥ ΙΩΝΑ????

Κοινοποίηση σελίδας