2 Ιαν. 2020

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟ ΠΑΓΕΤΟ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΔΕΝΤΡΥΛΙΩΝ

Όταν κατά την διάρκεια του χειμώνα περιμένουμε  πολύ  χαμηλές θερμοκρασίες ή ακόμα και χιονιά , πρέπει να λάβουμε τα μέτρα μας για να προστατεύσουμε τα ευαίσθητα φυτά μας από ζημιές που μπορεί να πάθουν ή ακόμα και από το να καούν ολικά. Ας δούμε τι πρέπει να κάνουμε κατά περίπτωση:

Προσθέτουμε στην επιφάνεια των φυτών μας ένα στρώμα χούμου ή άχυρο για να κρατάμε ζεστές τις ρίζες.

Ασβεστώνουμε τους κορμούς από τα δέντρα στον κήπο μέχρι ένα ύψος περίπου 1-1,5 μέτρα με ασβεστη και χαλκό.

Προσπαθούμε έγκαιρα να καλύψουμε τα ευπαθή φυτά με ειδικό ύφασμα για τον πάγο ή έστω με νάιλον στο οποίο θα κάνουμε μερικές τρύπες για αερισμό. Εκτός από την οργανική ουσία που έχουμε ήδη βάλει στην επιφάνεια των ριζών , μαζεύουμε και εναποθέτουμε κλαδιά , φύλλα ή λινάτσες , τα οποία όμως θα απομακρύνουμε στο τέλος του χειμώνα .

ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΠΑΓΕΤΟ

Μόλις  περάσει  η  κακοκαιρία , εκτιμούμε τις ζημιές που μας άφησε. Ξεσκεπάζουμε τα φυτά που είχαμε καλύψει χωρίς καθυστέρηση . Δεν κλαδεύουμε τα μέρη που υπέστησαν ζημιά , γιατί μπορεί να μην έχει δείξει ακόμα το μέγεθός της . Επίσης είναι πιθανό να ακολουθήσει και επόμενη κακοκαιρία η οποία δεν θα πρέπει να βρει τα φυτά μας και τα δέντρα μας κλαδεμένα.

Εάν είχαμε σπασίματα από τον αέρα ή το βάρος του χιονιού , επουλώνουμε τις πληγές  με μια ειδική πάστα . Ότι ζημιά κι αν εντοπίσουμε , δεν ρίχνουμε λίπασμα για να την αποκαταστήσουμε . Περιμένουμε την άνοιξη όπου θα πρέπει να κάνουμε συνδυασμένες ενέργειες .

Τέλος κάνουμε ένα καλό ψέκασμα με ένα χαλκούχο σκεύασμα , και ένα πότισμα με ένα διάλυμα με αμινοξέα και χουμικά οξέα που τονώνουν την κυτταρική διεργασία και ενισχύουν την άμυνα των φυτών. 

 

Τελευταία σχόλια

25.11 | 16:37

στην Αττική θα μπορούσα να καλλιεργήσω δένδρα με βρώσιμους καρπούς ;
ποια δένδρα ;
μπορούν να συνδυαστρουν με λαχανόκηπο;

05.11 | 06:14

ΠΟΤΕ ΘΑ ΕΧΕΤΕ ΞΑΝΑ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ FEIJOA?

16.12 | 11:35

Φιλοι μου! Ειμαι μια Αθηναία που ονειρευομαι να φτιάξω ενα υπεροχο λαχανόκηπο στη ταρατσα του σπιτιού μου. Δεν εχω ιδέα από που να αρχίσω και χρειάζομαι τη γνώση και υποστήριξη κάποιου έμπειρου

02.12 | 20:18

ΠΩΣ ΜΠΩΡΟ ΝΑ ΠΑΡΟ ΣΠΟΡΟ ΓΙΑ ΚΟΛΟΚΥΘΙ ΤΟΥ ΙΩΝΑ????

Κοινοποίηση σελίδας