5 Απρ. 2020

ΦΤΙΑΧΝΩ ΣΟΥΜΑ ΡΑΚΙ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

Παρασκευή σούμας (ρακιού) : Πόσοι άνθρωποι πιστεύετε  γνωρίζουν ότι η σούμα, από απόσταξη σύκου, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη Χίο; Μάλλον όχι αρκετοί, αφού γραφειοκρατικοί λόγοι –κυρίως-  την αφήνουν χιλιόμετρα μακριά από τη ρακή και την καθιστούν γνωστή μονάχα σε εμάς του Χιώτες, καθώς και σε επιλεγμένο κοινό που εμπλέκεται,  με κάποιον τρόπο, έμμεσο ή άμεσο, με τα αποστάγματα. Εμάς μας αρκεί αυτό; Θέλουμε πραγματικά να βοηθήσουμε τη σούμα να εμπορευματοποιηθεί και αν, ναι, τι είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε, για να δούμε και εμείς μια μέρα τη σούμα να διαφημίζεται σε σταθμούς του μετρό, όπως το τσίπουρο και η ρακή

 

Το παραδοσιακό ποτό της Χίου δεν συναντάται σε κανένα άλλο μέρος της Ελλάδας. Το μοναδικό αυτό απόσταγμα, που παράγεται από αποξηραμένα σύκα, σήμερα μετράει κάτι λιγότερο από 300 χρόνια παραγωγής.

 

Ιστορικά έγγραφα αποδεικνύουν ότι μέχρι και το πέρας της Τουρκοκρατίας όλα τα αποστάγματα ήταν καταγεγραμμένα ως «ρακή».  Στη Χίο έχουμε αποδείξεις για την ύπαρξη του αποστάγματος από το 1724, όπου παρατηρείται η ύπαρξη ρακοχαλκωμάτων (ρακοκάζανων).

 

Ακόμη, κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας οι Χιώτες είχαν έσοδα από τη ρακή αλλά σημειώνεται  και φόρος. Όλες οι παραπάνω καταγραφές «ρακής» είναι στην ουσία καταγραφές σούμας. 

 

Το καζάνισμα της σούμας ήταν και συνεχίζει να είναι μία γιορτή, ένα κάλεσμα σε γνωστούς και αγνώστους, για να γνωρίσουν τη διαδικασία, να γευτούν το «μαγικό ποτό», να φάνε, να χορέψουνε. Τα ανεμπικαριά έχουν την τιμητική τους από αρχές Νοεμβρίου μέχρι και τα Χριστούγεννα, αφού αυτή είναι η περίοδος που τα σύκα έχουν πλέον ζυμωθεί και είναι έτοιμα να ριχτούν στο καζάνι.

 

Αφήναν 10μέρες να βράσει ο μούστος. Μετά σουρώναν την ψίχα απ το μούστο και την τοποθετούσαν σε ένα άλλο βαρέλι για 10 μέρες.Με τη βοήθεια ενός αναμμένου κεριού.εξακριβώναν εάν έχει τελειώσει το βράσιμοκαι είναι έτοιμο για το καζάνι (έσβηνε το κερί). Μετά το πρώτο βράσιμο χωρίς γλυκάνισο το ξαναβράζαν βάζοντας στο καζάνι κριθάρι, πεπόνι, κυδώνι, μήλο, τσικουδιά, κρεμμύδια, αλάτι χοντρό, κάρβουνο σβησμένο και μαστίχα χιώτικη σε τουλπάνι. Από το δεύτερο αυτό βράσιμο έβγαινε η σούμα. Το ρακί από σύκα έχει πιο πολλά γράδα (ζιγκρό), είναι περισσότερο σε ποσότητα αλλά δεν έχει ποιότητα. Το βράσμα από σταφύλι είναι πιο ελαφρύ.

Δείτε το βίντεο ΣΟΥΜΑ από ΣΥΚΑ

https://youtu.be/rwfSRLwxpkI

 

 

 

Τελευταία σχόλια

25.11 | 16:37

στην Αττική θα μπορούσα να καλλιεργήσω δένδρα με βρώσιμους καρπούς ;
ποια δένδρα ;
μπορούν να συνδυαστρουν με λαχανόκηπο;

05.11 | 06:14

ΠΟΤΕ ΘΑ ΕΧΕΤΕ ΞΑΝΑ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ FEIJOA?

16.12 | 11:35

Φιλοι μου! Ειμαι μια Αθηναία που ονειρευομαι να φτιάξω ενα υπεροχο λαχανόκηπο στη ταρατσα του σπιτιού μου. Δεν εχω ιδέα από που να αρχίσω και χρειάζομαι τη γνώση και υποστήριξη κάποιου έμπειρου

02.12 | 20:18

ΠΩΣ ΜΠΩΡΟ ΝΑ ΠΑΡΟ ΣΠΟΡΟ ΓΙΑ ΚΟΛΟΚΥΘΙ ΤΟΥ ΙΩΝΑ????

Κοινοποίηση σελίδας