16 Απρ. 2020

ΨΩΜΙ ΤΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΜΑΣ ΨΩΜΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟ

Σε κάθε περιοχή υπήρχαν διαφορετικές συνταγές

Τώρα ξεχάσαμε πια, και όλοι αντι να κουραστούμε μόνιμα αγοράζουμε, αλλά πάντα θα υπάρχουν οι μερακλήδες που θα τα ζυμώνουν.

Είδη ψωμιού

Σομόνι / Μπομπότα
Ψωμιά από καλαμποκάλευρο. Το σομόνι ψήνεται πάνω σε καρυόφυλλα.

Φταλιά
Έχει σχήμα φρατζόλας με σουσάμι και λοξό χάραγμα. Η νοικοκυρά την έστελνε δώρο στους ηλικιωμένους γονείς.

Σταχτοκουλούρα
Από το ζυμάρι του ψωμιού η νοικοκυρά έκοβε κομμάτια σε σχήμα οβάλ, σα μικρή λαγάνα, τα τρυπούσε με το μαχαίρι και τα έψηνε στη χόβολη.

Λαδόψωμο
Ψωμί ζυμωμένο με λίγο νερό και πολύ λάδι. Κεντημένο με δυο πιρούνια.

Καρβέλια
Με στρογγυλό σχήμα, μπόλικο σουσάμι και χαρακτηριστικό τσίμπημα στο κέντρο με τα τρία δάκτυλα, σύμβολο της Αγίας Τριάδας.

Ψυχούδια
Ατομικά Ψωμάκια με τη μικρή σφραγίδα για τις κηδείες, τα μνημόσυνα, τα ψυχοσάββατα. Τα μοιράζει η οικογένεια για την ανάπαυση των ψυχών.

Πρόσφορο
Καρβελάκι από καθαρό προζύμι, πατημένο με τη σφραγίδα.

Άρτος
Μεγάλο Καρβέλι ζυμωμένο από καθαρό προζύμι, κεντημένο όπως το πρόσφορο με τη σφραγίδα. Προσφέρεται από τους πιστούς στις εορτές των Αγίων για την Αρτοκλασία.

Πρεβέντες
Περίτεχνα σχέδια, διαφορετικά για κάθε περίσταση, κεντημένα στην επιφάνεια της ζύμης χαρακτηρίζουν αυτό το ιδιαίτερο είδος ψωμιού. Πρεβέντα Γάμου, Βάπτισης, της λεχώνας, της φιλίας, του σπιτιού, του τσοπάνη, του θερισμού, για κηδείες και μνημόσυνα, κάθε ανθρώπινη στιγμή συνοδεύεται από την αντίστοιχη εμπνευσμένη ετοιμασία ψωμιού.

Κουλούρες
Εορταστικές και περίτεχνες οι κουλούρες προσφέρονται κυρίως με αφορμή γιορτές ή επετείους: κουλούρες για τα βαφτιστήρια, Λαμπροκουλούρες, Αλμυροκουλούρα, για τα εγγόνια, για τα κάλαντα, Χριστόψωμο, Αλειψοκουλούρα, σαραντοκουλούρα, μαγιοκουλούρα.

Τελευταία σχόλια

25.11 | 16:37

στην Αττική θα μπορούσα να καλλιεργήσω δένδρα με βρώσιμους καρπούς ;
ποια δένδρα ;
μπορούν να συνδυαστρουν με λαχανόκηπο;

05.11 | 06:14

ΠΟΤΕ ΘΑ ΕΧΕΤΕ ΞΑΝΑ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ FEIJOA?

16.12 | 11:35

Φιλοι μου! Ειμαι μια Αθηναία που ονειρευομαι να φτιάξω ενα υπεροχο λαχανόκηπο στη ταρατσα του σπιτιού μου. Δεν εχω ιδέα από που να αρχίσω και χρειάζομαι τη γνώση και υποστήριξη κάποιου έμπειρου

02.12 | 20:18

ΠΩΣ ΜΠΩΡΟ ΝΑ ΠΑΡΟ ΣΠΟΡΟ ΓΙΑ ΚΟΛΟΚΥΘΙ ΤΟΥ ΙΩΝΑ????

Κοινοποίηση σελίδας