1 Ιουν. 2020

ΦΤΙΑΧΝΩ ΛΙΠΑΣΜΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΕ ΜΙΚΡΟΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ ΜΟΝΟΣ

Η πιο φιλική στο περιβάλλον απάντηση είναι το βιολογικό υγρό λίπασμα, αλλιώς γνωστό και ως τσάι κομπόστ (compost tea) ή ΣΕΡΜΠΕΤΙ που έλεγαν οι παλιοί, που δίνει στο φυτό μεγαλύτερη καρποφορία και πολλά ωφέλιμα στοιχεία κάνοντας το χώμα πιο πλούσιο σε θρεπτικές ουσίες.

Για να φτιάξουμε το υγρό λίπασμα θα χρειαστούμε έναν κουβά ή έναν κάδο ή ακόμα και ένα βαρελάκι που θα γεμίσουμε με νερό. Το νερό εάν είναι ποταμίσιο ή βρόχινο είναι ακόμα καλύτερο.

Εάν είναι της βρύσης πρέπει να το έχουμε αφήσει χωρίς καπάκι για μια μέρα στον ήλιο ώστε να εξατμιστεί το χλώριο.

Βάζουμε μέσα στο νερό το ΣΥΜΦΟΙΤΟ που κλαδέψαμε  ή ΤΣΟΥΚΝΙΔΑ φυτά ή ακόμα και τα φυτά του αρσακά που βγάζουμε αυτόν τον καιρό ή τα κουκιά φυτά και τοποθετούμε ακόμα βιολογικούς ενεργοποιητές εδάφους, όπως τα χουμικά οξέα και ο ζεόλιθος ή οποιοδήποτε βιολογικό λίπασμα σε στερεά μορφή ή σε σκόνη, που να ενισχύει τους μικροοργανισμούς του εδάφους. Εγώ βάζω και ΣΙΔΕΡΙΤΗ ο οποίος περιέχει σίδηρο, καλέντουλα.

Ρίχνουμε και ένα φλυτζανάκι καφέ ζάχαρη, η μελάσα, για να αρχίσει η ζύμωση

Τα αφήνουμε μερικές μέρες σκεπασμένα ανακατεύοντας κάθε μέρα. Εάν μπορείτε να βάλετε μέσα μια αντλία ενυδρίου που οξυγονώνει το νερό και δημιουργεί φυσαλίδες είναι ακόμα καλύτερα. Κατόπιν ριζοποτίζουμε όλα μας τα λαχανικά και να είστε σίγουροι ότι αυτό το σερμπετι θα τα απογειώσει.

Διότι τα χημικά υγρά λιπάσματα του εμπορίου , αν και τρέφουν το φυτό αμέσως, σκοτώνουν επίσης και τους μικροοργανισμούς του χώματος, οπότε καταστρέφουν και την ικανότητά του να δημιουργεί νέα γόνιμη ύλη εξαρτώντας τα φυτά μας από όλο και περισσότερα χημικά λιπάσματα. Αντίθέτως τα βιολογικά τα ενισχύουν και συνεχώς βελτιώνουν τη μικροβιολογική δράση για καλύτερα αποτελέσματα και στο μέλλονΕπίσης το δικό μας λίπασμα, εάν ακολουθήσουμε σωστά όλα τα βήματα, θα είναι καλύτερο από τα βιολογικά λιπάσματα της αγοράς, διότι στα έτοιμα, με την πάροδο του χρόνου, οι μικροοργανισμοί και ιδιαίτερα οι χρήσιμοι πεθαίνουν, οπότε τα μπουκάλια που κάθονται στα ράφια δεν μπορούν να συγκριθούν με το φρέσκο!.

Χρησιμοποιώ αυτό το βιολίπασμα στην αρχική περιόδο ανάπτυξης, και μετά τον επόμενο μήνα κάνω σερμπέτι κοπριάς κότας και ριζοποτίζω

ΔΕΊΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

https://youtu.be/kR6fVahLMok

Τελευταία σχόλια

25.11 | 16:37

στην Αττική θα μπορούσα να καλλιεργήσω δένδρα με βρώσιμους καρπούς ;
ποια δένδρα ;
μπορούν να συνδυαστρουν με λαχανόκηπο;

05.11 | 06:14

ΠΟΤΕ ΘΑ ΕΧΕΤΕ ΞΑΝΑ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ FEIJOA?

16.12 | 11:35

Φιλοι μου! Ειμαι μια Αθηναία που ονειρευομαι να φτιάξω ενα υπεροχο λαχανόκηπο στη ταρατσα του σπιτιού μου. Δεν εχω ιδέα από που να αρχίσω και χρειάζομαι τη γνώση και υποστήριξη κάποιου έμπειρου

02.12 | 20:18

ΠΩΣ ΜΠΩΡΟ ΝΑ ΠΑΡΟ ΣΠΟΡΟ ΓΙΑ ΚΟΛΟΚΥΘΙ ΤΟΥ ΙΩΝΑ????

Κοινοποίηση σελίδας