12 Αυγ. 2020

ΠΑΡΑΤΗΡΩΝΤΑΣ ΤΙΣ ΦΡΑΓΚΟΚΟΤΕΣ

ΠΑΡΑΤΗΡΩΝΤΑΣ ΤΙΣ ΦΡΑΓΚΟΚΟΤΕΣ ΜΑΣ

Ενα υπέροχο πτηνό, δίνει πολύ θρεπτικά αυγά, είναι η άγρια κότα. Το φραγκοκοτάκι είναι λίγο ευαίσθητο μέχρι να ενηλικιωθεί, δεν είναι σαν την κότα. Γεννούν αυγά από την πρώτη σεζόν από Μάρτη-Σεπτέβρη. Τις εχω 3-4 χρόνια για συνεχές χρονιές και γεννάνε κανονικά.Τις αρέσει να κοιμούνται ψηλά.Τα μωρά βγαίνουν στις 28 μέρες.

Για 2 έτη τις είχα σε κλουβάκι γιατί κάποτε μια μου έφυγε πετώντας και την έχασα. Δεν γύρισε ποτέ.

Κάποια στιγμή αποφάσισα να τις κόψω λίγα πούπουλα να μην μπορούν να πετάξουν και τις άνοιξα την πόρτα. Βγήκαν όλο περιέργεια έξω και στην αρχή πήγαιναν μακρυά από τις υπόλοιπες κότες. Ανεξάρτητες εντελώς. Κατόπιν όταν άκουγαν τον κόκορα να φωνάζει να ταίσει τις κότες έτρεχαν. Κατάλαβαν την γλωσσα των υπολοίπων. Μετά έβλεπα ότι και ο αρσενικός (μεγάλος ιπότης) την πρόσεχε σαν τα μάτια του. Έμαθαν να περιμένουν έξω απο το κουμάσι μόλις σουρούπωνε να μπουν μέσα... Με περίμεναν να τις ανοίξω την πόρτα.

Όταν ο αρσενικός αισθανθεί κίνδυνο, κάνει καμπούρα και φουσκώνει και φωνάζει δυνατά σαν συναγερμός. Όταν δουν ξένο πρόσωπο στον κήπο ή το σπίτι ξεφωνάνε σαν τρελλές.

Επίσης όταν βρει τροφή κάνει ότι και ο κόκκορας την φωνάζει να έρθει να φάει. Κάνει κύκλους γύρω της.

Ενα ηλιοβασίλεμα πήγα και είδα τον αρσενικό να κάθεται έξω από την πόρτα, άνοιξα να μπει μέσα, δεν έμπαινε με τίποτα. Με φώναζε κιόλας σαν να ήθελα κάτι να μου πει.

Εψαξα όλο το κτήμα την θυληκιά δεν την βρήκα. Φοβήθηκα μην έφυγε και μετά ποιος τον άκουγε τον αρσενικό. Θα σήκωνε την γειτονειά στο πόδι.

Περίμενα κανένα 10λεπτο και βλέπω την θυληκιά να βγαίνει κάτω από την συκιά μέσα από κάτι χόρτα. Προφανώς μάζευε αυγά για εκόλαψη. Πήγα και είδα καμιά 10αριά αυγά μαζεμένα.

Ο κύριος ΦΡΑΓΚΟΚΟΤΟΣ μόλις την είδε να έρχεται πήγε και στήθηκε μπροστά στην πόρτα και με φώναξε...

Αντε άνοιξε να πάμε για ύπνο....

Εχουν ξυρίσει όλο το κτήμα μαζί με τις κότες οπότε τους ρίχνω χόρτα ότα ξεβοτανίζω τον λαχανόκηπο και χαίρονται ιδιαίτερα. Μια υπερτροφή που τους δίνω είναι το σύμφοιτο. Αυτόν τον καιρό με περιμένουν κάτω απο τη συκιά.. και τρώνε μαζί μου σύκα. Τους δίνω τα ανοιγμένα, και τις φλούδες...και χαίρονται μαζί μου....για τα σούπερ φουντ που τρώμε μαζί...

Στη φωτο τις βλεπετε να παρατηρούν το pation fruit το οποίο το είχαν βάλει στο μάτι και το σκέπασα να το σώσω

Τελευταία σχόλια

25.11 | 16:37

στην Αττική θα μπορούσα να καλλιεργήσω δένδρα με βρώσιμους καρπούς ;
ποια δένδρα ;
μπορούν να συνδυαστρουν με λαχανόκηπο;

05.11 | 06:14

ΠΟΤΕ ΘΑ ΕΧΕΤΕ ΞΑΝΑ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ FEIJOA?

16.12 | 11:35

Φιλοι μου! Ειμαι μια Αθηναία που ονειρευομαι να φτιάξω ενα υπεροχο λαχανόκηπο στη ταρατσα του σπιτιού μου. Δεν εχω ιδέα από που να αρχίσω και χρειάζομαι τη γνώση και υποστήριξη κάποιου έμπειρου

02.12 | 20:18

ΠΩΣ ΜΠΩΡΟ ΝΑ ΠΑΡΟ ΣΠΟΡΟ ΓΙΑ ΚΟΛΟΚΥΘΙ ΤΟΥ ΙΩΝΑ????

Κοινοποίηση σελίδας