29 Οκτ. 2020

ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΖΙΤΖΙΦΩΝ- ΤΖΙΤΖΙΦΙΑ ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ ΓΙΑΤΡΟΣ ΕΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟ ΣΤΟΝ ΚΗΠΟ ΜΑΣ

Είναι δένδρο καρποφόρο, φυλλοβόλο, με δίχρωμα φύλλα σαν της ελιάς που ανθίζει το καλοκαίρι. Οι τζιτζιφιές είναι εξαιρετικά ανθεκτικές και μπορούν να ανθίσουν σε ακραίες θερμοκρασίες με λίγο νερό ενώ προτιμούν τις ηλιόλουστες περιοχές. Οι καρποί είναι δρύπες, μοιάζουν με τις ελιές όταν είναι άγουροι, σταδιακά γίνονται καφέ όταν ωριμάζουν το φθινόπωρο, και γλυκαίνουν. Μπορούν να καταναλωθούν σε πολλές μορφές, όπως νωποί, αποξηραμένοι, σε γλυκά, τουρσί, καραμέλες κτλ.

Τα τζίτζιφα θεωρούνται φρούτα ανοσοδιεγερτικά, θερμαντικά, αντιμυκητιακά, αντιβακτηριακά, αντισπασμωδικά, αντιφλεγμονώδες, ηρεμιστικά, καρδιοτονωτικά και ισχυρά αντιοξειδωτικά. Είναι πολύ θρεπτικά και προστατεύουν από αλλεργίες, υπερβολική εφίδρωση, απώλεια όρεξης, πονόλαιμο, βρογχίτιδα, αναιμία και διάρροια. Επίσης, λέγεται πως μειώνουν την κατακράτηση υγρών.

Δείτε λοιπόν ορισμένες από τις γνωστές ωφέλειες που προσφέρουν τα τζίτζιφα στην υγεία μας:

1. Αποτοξίνωση του αίματος! Οι σαπωνίνες και τα αλκαλοειδή που περιέχουν τα τζίτζιφα συνδέονται άμεσα με τον καθαρισμό του αίματος και την εξάλειψη των επιβλαβών τοξινών από τον οργανισμό. Αυτή η αντιοξειδωτική δράση τους βοηθά στην πρόληψη πολλών διαταραχών και ασθενειών και επίσης ρυθμίζει την ένταση που ασκείται στο ανοσοποιητικό και λεμφικό σύστημα.

2. Δυναμώνει τα οστά! Η τακτική κατανάλωση επαρκούς ποσότητας μετάλλων είναι η Νο. 1 μέθοδος για τη σωστή ενίσχυση των οστών. Με την αύξηση των μετάλλων, όπως το ασβέστιο, ο φωσφόρος και ο σίδηρος (όλα αυτά εμπεριέχονται στα τζίτζιφα), μπορείτε να είστε σίγουροι ότι τα οστά σας θα παραμείνουν ανθεκτικά και δυνατά για τα επόμενα χρόνια. Όσο γερνάμε, τείνουμε να υποφέρουμε από οστεοπόρωση και άλλες καταστάσεις αποδόμησης των οστών∙ οπότε εάν συμπεριλάβουμε τα τζίτζιφα στη διατροφή μας ίσως επιβραδύνουμε, ή αναστρέψουμε αυτή την πορεία.

3. Γερό πεπτικό σύστημα! Τα τζίτζιφα συνδέονται με τη βελτίωση των πεπτικών διεργασιών. Αυτό αποδίδεται κυρίως στην περιεκτικότητα που έχουν σε φυτικές ίνες, αλλά οι σαπωνίνες και τα τριτερπενοειδή παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο σε αυτό, ενισχύοντας την πρόσληψη θρεπτικών ουσιών και ενθαρρύνουν την υγιή κυκλοφορία των τροφίμων μέσω των εντέρων. Αυτό βοηθά στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας, της κράμπας, του φουσκώματος και του μετεωρισμού, καθώς και πιο σοβαρών γαστρεντερικών καταστάσεων, όπως ο καρκίνος του παχέος εντέρου.

4. Μη μετράτε άλλο προβατάκια, φάτε τζίτζιφα! Οι άνθρωποι που υποφέρουν από αϋπνία, ή στρες, μπορούν να καταναλώσουν το εκχύλισμα σπόρων της τζιτζιφιάς, που είναι ένα ωραιότατο φάρμακο για την αϋπνία. Η ηρεμιστική φύση των οργανικών ενώσεων που περιέχονται σε αυτό το ευεργετικό φρούτο ηρεμεί το σώμα και το μυαλό, οπότε δεν χρειάζεται πλέον να μετράτε προβατάκια για να σας πάρει ο ύπνος! Απλώς δοκιμάστε ένα ωραίο αφέψημα από τζίτζιφα∙ ό,τι πρέπει για έναν χαλαρό κι ήρεμο ύπνο.

5. Χάνω και βάρος! Η συχνή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών είναι μια συνηθισμένη λύση στην απώλεια βάρους. Στη  λίστα αυτή προσθέστε και τα τζίτζιφα, καθώς έχουν  λίγες θερμίδες, υψηλό επίπεδο πρωτεϊνών και ινών, καλύπτουν τις διατροφικές σας ανάγκες και σας χορταίνουν, καθώς αποφεύγετε τα τσιμπολογήματα μεταξύ των γευμάτων. Έτσι διατηρείτε μια σωστή διατροφή και παράλληλα αποφεύγετε τον κίνδυνο πρόσθετου βάρους.

6. Ανοσία στο ανοσοποιητικό! Τα τζίτζιφα είναι πολύ καλή πηγή αντιοξειδωτικών, όπως η βιταμίνη C, η βιταμίνη Α και πολλές οργανικές ενώσεις και οξέα. Τα αντιοξειδωτικά συμβάλλουν στην εξουδετέρωση των ελευθέρων ριζών, δηλαδή τα επικίνδυνα υποπροϊόντα της κυτταρικής αναπνοής, τα οποία ευθύνονται για πολλές χρόνιες παθήσεις και ασθένειες στο σώμα. Η βιταμίνη C ενισχύει επίσης την παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων, τον Νο. 1 υπερασπιστή του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

 

Ενα είναι το σίγουρο! Αν δοκιμάσετε τζίτζιφα δε θα χάσετε… Γευτείτε τα νωπά ή αποξηραμένα, ενώ συλλέξτε και φύλλα ώστε να πιείτε το τσάι τους, το οποίο δίνει ενέργεια και καταπολεμά το άγχος. Ενα φάρμακο της ψυχής και του σώματος.

Τελευταία σχόλια

25.11 | 16:37

στην Αττική θα μπορούσα να καλλιεργήσω δένδρα με βρώσιμους καρπούς ;
ποια δένδρα ;
μπορούν να συνδυαστρουν με λαχανόκηπο;

05.11 | 06:14

ΠΟΤΕ ΘΑ ΕΧΕΤΕ ΞΑΝΑ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ FEIJOA?

16.12 | 11:35

Φιλοι μου! Ειμαι μια Αθηναία που ονειρευομαι να φτιάξω ενα υπεροχο λαχανόκηπο στη ταρατσα του σπιτιού μου. Δεν εχω ιδέα από που να αρχίσω και χρειάζομαι τη γνώση και υποστήριξη κάποιου έμπειρου

02.12 | 20:18

ΠΩΣ ΜΠΩΡΟ ΝΑ ΠΑΡΟ ΣΠΟΡΟ ΓΙΑ ΚΟΛΟΚΥΘΙ ΤΟΥ ΙΩΝΑ????

Κοινοποίηση σελίδας