17 Φεβ. 2021

Mashua ΒΡΩΣΙΜΟΙ ΚΟΝΔΥΛΟΙ.ΠΑΤΑΤΕΣ ΠΕΡΟΥ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ

Το Mashua, το Tropaeolum tuberosum είναι πιθανώς η τέταρτη πιο σημαντική ρίζα της περιοχής των Άνδεων - μετά την Πατάτα, το Oca και το Ulluco. Η καλλιέργειά του πιστεύεται ότι εξαπλώθηκε από μετακολομβιανές μεταναστεύσεις στην Κολομβία και τη βόρεια Αργεντινή και τη Χιλή. Το Mashua είναι ένας ετήσιος, ποώδης ορειβάτης που ανήκει στην οικογένεια Tropaeolaceae που περιλαμβάνει περίπου 100 είδη.

Το Mashua αποκρούει πολλά έντομα, νηματώδη και άλλα παθογόνα, καθιστώντας έτσι ένα πολύτιμο φυτό για να περικλείει με άλλα είδη. Ωστόσο, παρά την παραγωγικότητά του, την αντίσταση στα παράσιτα και τη δημοτικότητά του, το Mashua δεν διατίθεται ευρέως στο εμπόριο - είτε στην πατρίδα του είτε αλλού. Το Mashua καλλιεργείται στα υψίπεδα των Άνδεων πάνω από 2000μ υψόμετρο.Ένα μεμονωμένο φυτό μπορεί να αποδώσει 4 κιλά κονδύλων και έχει έναν σύντομο κύκλο ζωής 5-6 μηνών που επιτρέπει δύο συγκομιδές ετησίως.

Οι κόνδυλοι, μεγέθους μικρών πατατών έχουν σχήματα που κυμαίνονται από κωνικό έως καρότο. Το Mashwa είναι σημαντικό για την κάλυψη των επισιτιστικών αναγκών των φτωχών.

Τρώγονται ωμά, μερικά έχουν γεύση που θυμίζει ζεστά ραπανάκια. Αλλά όταν βράσουν, χάνουν την οξύτητά τους και γίνονται ήπια ακόμη και γλυκά. Παρασκευάζεται με τη μορφή στιφάδο, ως ψητό,ή βραστοί,ή ψητοί.

Το Mashua καλλιεργείται εύκολα και μπορεί να ανθίσει σε φτωχά εδάφη χωρίς φυτοφάρμακα και λιπάσματα. Καλλιεργείται συνήθως από κονδύλους που μπορούν να φυτευτούν στις αρχές της άνοιξης σε απόσταση 100 cm. Οι κόνδυλοι ποικίλλουν στο χρώμα, όπως το λευκό, το κίτρινο, το μοβ ή το κόκκινο και μπορεί να είναι στίγματα ή ριγέ.

Το Mashua θα αναπτυχθεί σε ηλιόλουστες θέσεις ή μερική σκιά σε υγρό καλά στραγγισμένο ουδέτερο ή οξύ έδαφος (5,3-7,5 pH).Το Mashua μπορεί να ανεχθεί θερμοκρασίες έως -10 ° C.

Το Mashua μπορεί να καλλιεργηθεί ως σύντροφος για πατάτες, φασόλια, δημητριακά, αραβόσιτο, oca και ulluco.Πολλαπλασιάστε διαιρώντας τους κονδύλους και αναφύτευση στις αρχές της άνοιξης. Εναλλακτικά, μπορεί να ληφθούν μοσχεύματα βασικών στελεχών κατά την άνοιξη.

Τα φύλλα, τα λουλούδια και οι κόνδυλοι είναι βρώσιμα ωμά.

Είναι σύνηθες να εκθέτετε τους κονδύλους στο άμεσο ηλιακό φως για μερικές ημέρες για να βελτιώσετε τη γλυκύτητα και τη γεύση. Χρησιμοποιήστε τα φύλλα, τα λουλούδια και τους κονδύλους σε φέτες σε σαλάτες. Οι σπόροι μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως υποκατάστατο κύμινου. Οι νέοι σπόροι και τα λουλούδια μπορούν να τουρσί και να χρησιμοποιηθούν σαν κάπαρη.Οι κόνδυλοι Mashua ταιριάζουν καλύτερα τόσο σε ωμά όσο και σε μαγειρεμένες εφαρμογές όπως βραστό, ψήσιμο, ψήσιμο και τηγάνισμα. Οι κόνδυλοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν φρέσκα, κομμένα σε φέτες ή τριμμένα και να πασπαλιστούν πάνω από σαλάτες για μια πικάντικη, τραγανή γεύση, κομμένα σε λαχανοσαλάτα ή τουρσί για παρατεταμένη χρήση.

Το Mashua λειτουργεί καλά σε πιάτα με έντονα καρυκεύματα, όπως το ινδικό φαγητό, ειδικά με το κύμινο μπαχαρικών, και συνήθως μαγειρεύονται με λιπαρά κρέατα για να προσθέσουν γεύση. Εκτός από τις αλμυρές εφαρμογές, το Mashua μπορεί να βράσει, να καταψυχθεί και να καταναλωθεί ως ασυνήθιστο επιδόρπιο ή εμποτισμένο με μέλι και μελάσα για πρόσθετη γλυκύτητα.Το Mashua συνδυάζεται καλά με μέλι, κύμινο, κόλιανδρο, κανέλα, χυμό λεμονιού, γαρίδες, πουλερικά, χοιρινό, βόειο κρέας, tofu, γλυκοπατάτα, μανιτάρια, σκουός, καλαμπόκι, ρύζι και μαύρα φασόλια. Οι κόνδυλοι θα διατηρηθούν 6-8 εβδομάδες όταν φυλάσσονται σε θερμοκρασία δωματίου και για μερικούς μήνες όταν φυλάσσονται σε ιδανικές συνθήκες σε δροσερό, σκοτεινό και υγρό χώρο.

Το Mashua είναι εγγενής των Άνδεων στο Περού, με το πρώτο ρεκόρ του κονδύλου να χρονολογείται περίπου 1.400 χρόνια πριν, και έχει επίσης βρεθεί σε πολλές περιοχές του Ισημερινού, της Βολιβίας και της Κολομβίας. Στη συνέχεια εισήχθη ως διακοσμητικό στην Ευρώπη γύρω στο 1827 και τελικά εισήλθε στη Βόρεια Αμερική μέσω εξερευνητών και εμπορικών οδών. Σήμερα το Mashua συνεχίζει να καλλιεργείται σε κήπους και μικρές εκμεταλλεύσεις .

Το mashua είναι μια καλή πηγή θρεπτικών συστατικών, βιταμινών και μετάλλων. Η κατανάλωση 100 γραμμαρίων mashua προσφέρει 77,37 mg βιταμίνης C, 9,7 g υδατάνθρακα, 1,5 g πρωτεΐνης, 0,8 g ολικής διαιτητικής ίνας και 0,1 g ολικού λίπους (λιπιδίων).

Οι παραδοσιακοί ιατροί συνταγογραφούν τις κάψουλες, τονωτικά, δισκία και σκόνες που παρασκευάζονται από φύλλα του φυτού σε διάφορους ασθενείς. Τα φύλλα του φυτού είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, σίδηρο και κάλιο, αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Μελέτη δείχνει ότι αυτή η τροφή που περιέχει πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και ανθοκυανίνη είναι αντι-καρκινογόνο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία του καρκίνου του παχέος εντέρου, του δέρματος και του προστάτη.

Λέγεται ότι αξίζει το βάρος του σε χρυσό, το mashua περιέχει μεταξύ 9000 και 10.000 μονάδων αντιοξειδωτικών, τα οποία βοηθούν στη διατήρηση των νεαρών κυττάρων και στη μείωση της φλεγμονής στα νεφρά

Το μαύρο mashua Οι στατιστικές δείχνουν ότι περίπου το 80% των ανδρών θα μπορούσαν να πάσχουν από καρκίνο του προστάτη, οπότε η κατανάλωση καλής διατροφής θα πρέπει να είναι μία από τις κορυφαίες προτεραιότητες των ανθρώπων. Σήμερα, το μαύρο mashua μπορεί να αποτρέψει αυτόν τον τύπο ασθένειας λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε ανθοκυανίνη. Σύμφωνα με τους καταναλωτές φυσικής ιατρικής, αυτός ο κόνδυλος των Άνδεων θεωρείται μαύρος αντι-καρκινογόνος χρυσός. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στη θεραπεία των λίθων των νεφρών, της αναιμίας και των παθήσεων του προστάτη. Επιπλέον, είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών

Οι άνθρωποι που τρώνε μαύρο mashua θα δουν υψηλότερα επίπεδα κολλαγόνου και βιταμίνης C, με αποτέλεσμα πιο νεανικό δέρμα.Το μαύρο mashua μπλοκάρει τους φλεγμονώδεις μεταβολίτες. Με άλλα λόγια, μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία αθλητικών τραυματισμών. Βοηθά επίσης στην απελευθέρωση των κατακρατούμενων υγρών, μειώνοντας τον πόνο, το πρήξιμο και τη συμφόρηση στο σώμα.

 

Θα το βρείτε εδώ για να το καλλιεργήσετε

https://www.sporosbank.com/423483996/product/4869014/mashua-blanca-4-%ce%b2%ce%bf%ce%bb%ce%b2%ce%bf%ce%b9?catid=941136

 

Τελευταία σχόλια

25.11 | 16:37

στην Αττική θα μπορούσα να καλλιεργήσω δένδρα με βρώσιμους καρπούς ;
ποια δένδρα ;
μπορούν να συνδυαστρουν με λαχανόκηπο;

05.11 | 06:14

ΠΟΤΕ ΘΑ ΕΧΕΤΕ ΞΑΝΑ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ FEIJOA?

16.12 | 11:35

Φιλοι μου! Ειμαι μια Αθηναία που ονειρευομαι να φτιάξω ενα υπεροχο λαχανόκηπο στη ταρατσα του σπιτιού μου. Δεν εχω ιδέα από που να αρχίσω και χρειάζομαι τη γνώση και υποστήριξη κάποιου έμπειρου

02.12 | 20:18

ΠΩΣ ΜΠΩΡΟ ΝΑ ΠΑΡΟ ΣΠΟΡΟ ΓΙΑ ΚΟΛΟΚΥΘΙ ΤΟΥ ΙΩΝΑ????

Κοινοποίηση σελίδας