25 Μαρ. 2021

ΑΥΤΑΡΚΕΙΑ ΣΕ ΚΡΕΜΜΥΔΑΚΙ ΞΕΡΟ. ΕΣΚΑΛΟΤ ΤΟ ΣΟΥΠΕΡ ΚΡΕΜΜΥΔΑΚΙ. ΠΩΣ ΘΑ ΤΟ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΣΕΤΕ

ΕΣΣΑΛΟΤ Είναι τα πιο γλυκά κρεμμύδια όταν τσιγαριστούν, μελώνουν. Φύτεψα σήμερα ένα τσουβαλάκι 5κιλο.Τα χρησιμοποιούν οι σεφ όλοι..αλλά από την ώρα που τα δοκίμασα μπήκαν στην διατροφή μας. Σχετικά ακριβά ίσως και διπλή τιμή σε σχέση με τα άλλα κρεμμυδάκια, σκέφτηκα ότι τόσοι διάδρομοι στον κήπο είναι ανεκμετάλλευτοι γιατί ΟΧΙ; Κυρίως έχω εκνευριστεί από τα αγοραστά κρεμμύδια ξερά που χαλάνε αμέσως...γιατί είναι ψυγείου.Αυτά δεν παθαίνουν τίποτα για μήνες. Εμείς καταναλώνουμε πολύ φρέσκο κρεμμυδάκι αλλά χρειάζεται και το ξερό. Δοκιμάσαμε λοιπόν 3-4 ποικιλλίες και θα δούμε το καλοκαιράκι τα δικά μας ξερά κρεμμύδια.

Τα κρεμμύδια εσαλότ προέρχονται πιθανώς από την Κεντρική ή τη Νοτιοδυτική Ασία, ταξιδεύοντας από εκεί στην Ινδία και την ανατολική Μεσόγειο. Το όνομα “εσαλότ” προέρχεται από τον Ashkelon, μια αρχαία πόλη της Χαναάν, όπου οι άνθρωποι στην κλασική ελληνική εποχή πίστευαν ότι προήλθαν τα κρεμμύδια.

Το όνομα εσαλότ χρησιμοποιείται επίσης για το περσικό κρεμμύδι από τα βουνά Zagros στο Ιράν και το Ιράκ. Ο όρος εσαλότ χρησιμοποιείται περαιτέρω για το γαλλικό κόκκινο κρεμμύδι.Αλλά και το γαλλικό γκρι κρεμμύδι ή γκρισέλ (Allium oschaninii), ένα είδος που αναφέρεται ως «αληθινό κρεμμύδι» . Καλλιεργεια

Όπως το σκόρδο, τα εσαλότ σχηματίζονται μαζί σε μια κεφαλή, αποτελούμενη από πολλαπλές σκελίδες. Το χρώμα του δέρματος των εσαλότ μπορεί να ποικίλει από χρυσό καφέ έως γκρι έως τριαντάφυλλο και η υπόλευκη σάρκα τους συνήθως χρωματίζεται με πράσινο ή ματζέντα.

Τα κρεμμύδια καλλιεργούνται εκτενώς για μαγειρικές χρήσεις. Σε ορισμένες περιοχές (“περιοχές μακράς περιόδου”), οι βολβοί φυτεύονται συνήθως το φθινόπωρο (Σεπτέμβριος ή Οκτώβριος στο Βόρειο Ημισφαίριο). Σε ορισμένες άλλες περιοχές, ο προτεινόμενος χρόνος φύτευσης για την κύρια καλλιέργεια είναι στις αρχές της άνοιξης Αναπτύσσεται άγρια από την Κεντρική έως τη Νοτιοδυτική Ασία. Το όνομα εσαλότ χρησιμοποιείται επίσης για ένα κρεμμύδι στη Νέα Νότια Ουαλία της Αυστραλίας.Κατά τη φύτευση, οι κορυφές των βολβών πρέπει να διατηρούνται λίγο πάνω από το έδαφος και το έδαφος που περιβάλλει τους βολβούς συχνά απομακρύνεται όταν οι ρίζες έχουν συγκρατηθεί. Έρχονται σε ωριμότητα το καλοκαίρι.

Η φύτευση την Ανοιξη ενδείκνυται τον Μαρτη γιατί τα κρεμμύδια απαιτούν αδρανή περίοδο περίπου 30 ημερών αμέσως μετά τη φύτευση με θερμοκρασίες 0-10 ° C). Τα κρεμμύδια θα αυξηθούν σε θερμοκρασίες εδάφους που κυμαίνονται από (2-32 ° C). Τα κρεμμύδια είναι πιο ευαίσθητα από τα κανονικά κρεμμύδια. Τα νεαρά εξωτερικά φύλλα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν σχοινόπρασο.Τα κρεμμύδια προτιμούν ρΗ εδάφους 5,0 έως 6,8.Τα κρεμμύδια είναι έτοιμα για συγκομιδή σε 60 έως 120 ημέρες. Μην φυτεύετε τα κρεμμύδια με φασόλια ή μπιζέλια.Οι βολβοί είναι έτοιμοι για συγκομιδή όταν αφήνουν κίτρινα, μαραίνονται και πέφτουν. Αφήστε τους συλλεγόμενους βολβούς να στεγνώσουν για ένα μήνα.

Οι βολβοί είναι έτοιμοι για συγκομιδή όταν αφήνουν κίτρινα, μαραίνονται και πέφτουν. Αφήστε τους συλλεγόμενους λαμπτήρες να στεγνώσουν για ένα μήνα.

Αποθήκευση και συντήρηση. Αποθηκεύστε τους βολβούς κρεμμυδιών όπως τα κρεμμύδια σε κρύο, ξηρό μέρος για έως και 6 μήνες. Καταψύξτε ή στεγνώστε τα κρεμμύδια όπως τα κρεμμύδια

Ποικιλίες.

«Atlantic» (90 ημέρες) ·

«Άτλας» (90 ημέρες)

«Ολλανδικό κίτρινο» (90 ημέρες)

«Γαλλικά κρεμμύδια» (90 ημέρες)«French Red» έχει πικάντικη γεύση και είναι εύκολο να ξεφλουδίσει.

Το «French Grey» θεωρείται από τους περισσότερους ως το μόνο αληθινό κρεμμύδι και αυτό που προτιμάται για γκουρμέ μαγείρεμα.

«Frog Leg Shallots» (90 ημέρες)είναι πολύ ήπιο. οι λαμπτήρες είναι μακρύι και επιμήκεις, σαν το πόδι ενός βατράχου.

Το «Ambition» είναι ένα μεγάλο γαλλικό κρεμμύδι που αποθηκεύει πολύ καλά. Το «Conservator» είναι παρόμοιο με το «Ambition» αλλά μεγαλύτερο και πιο στρογγυλό.

«Giant Red» (70 ημέρες)

«Golden Gourmet» (77 ημέρες)

«Γκρι κρεμμύδι» (90 ημέρες)

«Λευκό κρεμμύδι της Οντέτας» (90 ημέρες)

«Ροζ κρεμμύδια» (90 ημέρες)

«Επιτυχία» (90 ημέρες).

Οι αγαπημένες μου ποικιλίες είναι: French Jermor που κέρδισε το βραβείο RHS Award of Garden Merit. Red Sun, ένας πιο σφαιρικός λαμπτήρας με υπέροχο κόκκινο δέρμα και λευκή σάρκα. Το Golden Gourmet αξίζει επίσης να αναπτυχθεί

Το κάθε ένα κοκάρι δίνει 4-6 μετά. Μπορείτε να κόψετε μερικές από τις πράσινες κορυφές για να τις χρησιμοποιήσετε ως πράσινα κρεμμύδια, αλλά αφήστε ένα τμήμα των στελεχών ανέπαφο για να τροφοδοτήσει τους βολβούς.

Λογικά τα 5 κιλά πρέπει να μας δώσουν 20-25 κιλά παραγωγή ΠΛΗΡΗ ΑΥΤΑΡΚΕΙΑ σε ξερό κρεμυδάκι.

Μπορείτε να αποθηκεύσετε τα κρεμμύδια για έως και οκτώ μήνες εάν διατηρούνται δροσερά 6-2βαθμού Κελσίου.

Μπορείτε εύκολα να αποθηκεύσετε μερικούς από τους λαμπτήρες κρεμμυδιών που συλλέχθηκαν για αναφύτευση το φθινόπωρο ή την άνοιξη.

ΑΡΡΩΣΤΙΕΣ

Λευκή σήψη: Αυτή η μυκητιακή ασθένεια προσβάλλει τις ρίζες και τη βάση του βολβού. Μπορεί να παραμείνει στο έδαφος, οπότε μόλις εμφανιστεί λευκή σήψη, τα κρεμμύδια δεν πρέπει να καλλιεργούνται ξανά στην ίδια θέση για πέντε έως οκτώ χρόνια.

Σάπωση λαιμού: Αυτή η μυκητιακή ασθένεια προσβάλλει τον λαιμό και τα φύλλα του φυτού. Αυτή είναι επίσης μια ασθένεια που γεννιέται στο έδαφος. μην φυτεύετε ξανά στην ίδια περιοχή για δύο χρόνια.

Για να αποφύγετε τις μυκητιασικές ασθένειες, όπως η σήψη του κρεμμυδιού, προσπαθήστε να αποφύγετε να βραχεί το φύλλωμα όταν ποτίζετε.

Τελευταία σχόλια

25.11 | 16:37

στην Αττική θα μπορούσα να καλλιεργήσω δένδρα με βρώσιμους καρπούς ;
ποια δένδρα ;
μπορούν να συνδυαστρουν με λαχανόκηπο;

05.11 | 06:14

ΠΟΤΕ ΘΑ ΕΧΕΤΕ ΞΑΝΑ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ FEIJOA?

16.12 | 11:35

Φιλοι μου! Ειμαι μια Αθηναία που ονειρευομαι να φτιάξω ενα υπεροχο λαχανόκηπο στη ταρατσα του σπιτιού μου. Δεν εχω ιδέα από που να αρχίσω και χρειάζομαι τη γνώση και υποστήριξη κάποιου έμπειρου

02.12 | 20:18

ΠΩΣ ΜΠΩΡΟ ΝΑ ΠΑΡΟ ΣΠΟΡΟ ΓΙΑ ΚΟΛΟΚΥΘΙ ΤΟΥ ΙΩΝΑ????

Κοινοποίηση σελίδας