17 Απρ. 2021

Α-Ω ΜΙΑ FEIJOA ΡΑΤΣΑΣ ΣΤΟΝ ΚΗΠΟ ΜΟΥ.ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΜΥΣΤΙΚΑ,ΠΟΙΚΙΛΛΙΕΣ

Η γκουάβα ανανάς feijoa είναι ένας από τους κορυφαίους αγαπημένους μας καρπούς για ανάπτυξη!

Τόσο πολύ, τώρα έχουμε ΑΡΚΕΤΑ από αυτά στον κήπο μας και στα κτήματα μας. Ακόμα κι αν δεν έχετε δοκιμάσει ποτέ το ίδιο το φρούτο, προτείνω ανεπιφύλακτα να καλλιεργήσετε το φυτό! Η γκουάβα ανανά είναι χαμηλής συντήρησης, ανθεκτική στα παράσιτα και είναι εύκολο να καλλιεργηθεί ως θάμνος ή δέντρο. Το όμορφο ασημί-πράσινο φύλλωμα είναι αειθαλές, βγάζει πανέμορφα και βρώσιμα άνθη. Τελευταίο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, θα απολαύσετε νόστιμα φρούτα feijoa τα οποία έχουν εξαιρετικές ιδιότητες.

Η γκουάβα ανανά (Acca sellowiana) προέρχεται από τη Νότια Αμερική, δηλαδή τη νότια Βραζιλία, την Παραγουάη, την Ουρουγουάη και τμήματα της Αργεντινής. Παρά το όνομα και την τροπική γεύση, η γκουάβα ανανά δεν είναι στην πραγματικότητα γκουάβα! Και οι δύο είναι μέλη της οικογένειας φυτών Myrtle, αλλά το feijoa είναι ένας απλός ξάδερφος τροπικής γκουάβα.

Τα φρούτα Feijoa έχει μια μοναδική γεύση που είναι τόσο πολύ γλυκιά όσο και ελαφρώς ξινή. Θυμίζει ανανά, μπανάνα, ακτινίδιο και γκουάβα ταυτόχρονα - ίσως με μια ένδειξη πεύκου μάνγκο ή μέντας. Βασικά, είναι πραγματικά, πολύ νόστιμα! Ακόμα καλύτερα, τα φρούτα γκουάβα ανανά είναι πλούσια σε βιταμίνη C, φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά και βιταμίνες Β.

Η ανάπτυξη της είναι αργή και μπορείτε αρχικά να την καλλιεργήσετε και σε γλάστρα

ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΓΟΝΙΜΗ;

Η απάντηση είναι: εξαρτάται. Ενώ η πλειοψηφία των ποικιλιών γκουάβα ανανά θεωρούνται «αυτο-καρποφόρες», δεν επικονιάζονται εύκολα. Η διασταύρωση από ένα συνεργαζόμενο φυτό θα αυξήσει σημαντικά την ανάπτυξη φρούτων. Αν λοιπόν άφθονα φρούτα είναι αυτό που ψάχνετε, φυτέψτε τουλάχιστον δύο θάμνους

 

Τα φυτά γκουάβα ανανά ανθίζουν έντονα την άνοιξη, διάσπαρτα τους πράσινους θάμνους με θεαματικά λουλούδια με μυρωδιά. Τα λουλούδια είναι λευκά και ροζ με κόκκινα κέντρα σαν πυροτέχνημα και τα λευκά πέταλα (σέπαλα) γύρω από το εξωτερικό του λουλουδιού είναι βρώσιμα και νόστιμα! Λιώνουν στο στόμα σας σαν συνδυασμένες καραμέλες από βαμβάκι και marshmallows. Τα πουλιά και οι μέλισσες έλκονται ιδιαίτερα από τα λουλούδια και βοηθούν στη γονιμοποίηση καθώς επισκέπτονται. Τα άγρια πουλιά στην αυλή μας λατρεύουν να τρώνε και τα βρώσιμα πέταλα λουλουδιών.

Αν θα ξεκινήσετε φυτό από σπόρο θα πρέπει να ξέρετε ότι θα πάρετε την άγρια ΦΕΙΖΟΑ με μικρό φρούτο.

Αντέχει μέχρι -9 Βαθμούς Κελσίου, και μπορεί σε παρατεταμένο παγετόναρίξει τα φύλα της και να χάσει την περιόδο παραγωγής.

Η γκουάβα ανανά μεγαλώνει εύκολα σε μέσο έδαφος κήπου. Για καλύτερα αποτελέσματα, φυτέψτε το feijoa σας σε μέτρια πλούσιο, καλά στραγγιζόμενο έδαφος με pH μεταξύ 5,5 και 7,0. Το μόνο πράγμα που δεν θα ανεχθούν είναι συνεχώς υγρό έδαφος, οπότε φροντίστε να τα φυτέψετε σε μια τοποθεσία όπου η αποστράγγιση δεν αποτελεί πρόβλημα.

Το έδαφος που αποστραγγίζεται άσχημα πρέπει να τροποποιείται με κηπουρική άμμο, μικρό ηφαιστειακό βράχο, ελαφρόπετρα ή άλλα πρόσθετα αερισμού για την προώθηση της αποστράγγισης.

Τα Feijoa είναι πραγματικά αρκετά ανθεκτικά στην ξηρασία μόλις καθιερωθούν! Ωστόσο, η έλλειψη επαρκούς νερού μπορεί να οδηγήσει σε κακή παραγωγή φρούτων.

Νερό 2-3 φορές την εβδομάδα κατά την πρώτη καλλιεργητική περίοδο το πρώτο έτος. Στη δεύτερη καλλιεργητική περίοδο, παρέχετε συμπληρωματικό νερό 1-2 φορές την εβδομάδα. Το χειμώνα εάν υπάρχει ξηρασία μια φορά κάθε δεκαπέντε μέρες.

Δεν έχει μεγάλη ανάγκη για λίπανση.Δυο φορές το χρόνο με κοπριά ή βιολίπασμα είναι αρκετό.

Τώρα, για το διασκεδαστικό μέρος. Λες και η καλλιέργεια γκουάβα ανανά δεν θα μπορούσε να γίνει ευκολότερη… τα φρούτα αυτο-συγκομίζονται! Για να βοηθήσετε τη διαδικασία ή για να μαζέψετε από ένα μεγάλο φυτό με φρούτα, θα μπορούσατε επίσης να δημιουργήσετε ένα δίχτυ, να ρίξετε ένα πανί ή ένα μουσαμά κάτω από το φυτό για να πιάσετε τα φρούτα που πέφτουν και να τα βοηθήσετε να μην χτυπηθούν.

 

 

 

 

Τελευταία σχόλια

25.11 | 16:37

στην Αττική θα μπορούσα να καλλιεργήσω δένδρα με βρώσιμους καρπούς ;
ποια δένδρα ;
μπορούν να συνδυαστρουν με λαχανόκηπο;

05.11 | 06:14

ΠΟΤΕ ΘΑ ΕΧΕΤΕ ΞΑΝΑ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ FEIJOA?

16.12 | 11:35

Φιλοι μου! Ειμαι μια Αθηναία που ονειρευομαι να φτιάξω ενα υπεροχο λαχανόκηπο στη ταρατσα του σπιτιού μου. Δεν εχω ιδέα από που να αρχίσω και χρειάζομαι τη γνώση και υποστήριξη κάποιου έμπειρου

02.12 | 20:18

ΠΩΣ ΜΠΩΡΟ ΝΑ ΠΑΡΟ ΣΠΟΡΟ ΓΙΑ ΚΟΛΟΚΥΘΙ ΤΟΥ ΙΩΝΑ????

Κοινοποίηση σελίδας