22 Μαϊ. 2021

ΜΕΛΕΑΓΡΙΔΕΣ ΩΣ ΟΙΚΟΣΙΤΑ

Να σας συστήσω την ΦΟΙΒΗ την μικρή μας φίλη.
Εχω μια όμορφη ιστορία να μοιραστώ μαζί σας με μια άγρια αφρικάνικη κότα, κοινώς φραγκόκοτα.
Οι φραγκόκοτες συγκαταλέγονται στους παλαιότερους εκπροσώπους του είδους και η καταγωγή τους είναι από την υποσαχάρια Αφρική. Προτιμάει περιοχές με ξηρό κλίμα και ανοιχτούς βοσκότοπους όπως σαβάνες, καλλιεργήσιμες εκτάσεις ή παρυφές δάσους.Οι φραγκόκοτες αποτελούν ένα άριστο μέσω για τον έλεγχο διαφόρων παρασίτων όπως οι ακρίδες, τα τσιμπούρια ή οι σκορπιοί.Οι φραγκόκοτες συμβιώνουν άριστα με τις κότες και τα υπόλοιπα αγροτικά ζώα και είναι πολύ καλοί προστάτες του κοτετσιού. Απομακρύνουν εχθρούς όπως, κουνάβια, ζουρίδες κάνοντας φασαρία. Είναι σκληραγωγημένα πουλιά με μεγάλη αντοχή σε σχέση με την κότα, στις ασθένειες, στο κρύο και την ζέστη.Οι φραγκόκοτες γεννάνε 120 έως 180 αυγά και έχουν ιδιαίτερα ανεπτυγμένο το ένστικτο της κλώσσας.
Η Ελληνική μυθολογία αναφέρει τις Μελεαγρίδες να είναι οι 4 αδερφές του ήρωα Μελέαγρου, όπου η θεά Άρτεμη μεταμόρφωσε σε πτηνά. Υπάρχουν πολλές απεικονίσεις και μαρτυρίες για την εκτροφή στην αρχαία Ελλάδα.
Οι Μελεαγρίδες είναι κόρες του βασιλιά της Καλυδώνας Οινέα και της Αλθαίας, κόρης του Θέστιου, αδελφές του καλυδώνιου ήρωα Μελέαγρου, από τον οποίο πήραν και το όνομά τους, και άλλων πέντε αδελφών. Ο αριθμός τους ποικίλει, από τέσσερις μέχρι δέκα. Τα ονόματα των τεσσάρων ήταν Γόργη, Δηιάνειρα, Ευρυμήδη και Μελανίππη· των υπολοίπων ήταν Φοίβη, Ευρυδίκη, Μενεσθώ, Ερατώ, Αντιόπη, Ιπποδάμεια. Η μεταμόρφωσή τους οφείλεται στη θεά Άρτεμη που τις λυπήθηκε, τις ακούμπησε με ένα ραβδί και τις μεταμόρφωσε σε πουλιά και τις πήγε στο νησί Λέρος, όπου κάθε άνοιξη πενθούσαν για τον αδελφό τους. Πιστευόταν ότι τα δάκρυα των Μελεαγρίδων, όπως και των Ηλιάδων, σχημάτιζαν το ήλεκτρο
Λεγόταν, ακόμη, ότι η θεά, μετά από παράκληση του θεού Διόνυσου, δεν μεταμόρφωσε παρά μόνο τις δύο από τις τέσσερις, ενώ η Γόργη και η Δηιάνειρα γλίτωσαν· ή ότι τις μεταμόρφωσε όλες αλλά ο Διόνυσος ξαναέδωσε την ανθρώπινη μορφή στις δύο κόρες -μάλιστα η Δηιάνειρα έγινε η δεύτερη σύζυγος του Ηρακλή και η αιτία του θανάτου του
Αν και γενικά οι φραγκόκοτες δεν χαρακτηρίζονται για της πτητικές τους ικανότητες, κάτι που υποδουλώνουν η μικρή ουρά και τα στρογγυλά φτερά τους, εντούτοις αν βρεθούν σε κίνδυνο μπορούν να διανύσουν μεγάλες αποστάσεις. Ακόμα κάποια είδη φραγκόκοτας έχουν την ικανότητα να περνάνε μεγάλα χρονικά διαστήματα χωρίς να προσλαμβάνουν νερό.
Οι φραγκόκοτες είναι πουλιά μεγάλου μεγέθους με βάρος που κυμαίνεται από τα 700 γραμμάρια μέχρι τα 1.600 κιλά και μήκος 40-71 εκατοστά. Το χαρακτηριστικό του φτερώματός τους είναι πως σχεδόν όλα τα είδη έχουν βούλες. Το χρώμα του φτερώματος της φραγκόκοτας μπορεί να είναι λευκό, γκι ή μαύρο.
Την έχω 3ηχρονιά την κούκλα μας ΦΟΙΒΗ και το χειμώνα έχασε το ζευγάρι της. Είναι πιο ήμερη από τις κότες. Της είχαμε κόψει κάποτε τα φτερά για να μπορεί να γυρνά στον κήπο χωρίς να φύγει πετώντας. Πηγαίνει και γεννά αυγουλάκια κάτω από συκιές, μέσα σε φωλιές που κάνει η ίδια μέσα στα χόρτα. Προχτές το βραδάκυ πήγα να τις βάλω μέσα μαζί με τις γαλοπούλες, και πήγε προς τη συκιά και μου έδειξε ότι είχε 2 αυγά εκεί, και δεν τα είχα μαζέψει...Απίστευτο... αρχίσαμε να επικοινωνούμε.
Οταν σουρουπώνει και πηγαίνω προς το κοτέτσι, με το που φωνάζω: Αντε άντε ΜΕΣΑ...τρέχει μόνη της και μπαίνει στο κουμάσι..Τώρα το καλοκαίρι κοιμάται πάνω στην καισιά.
Δεν έχω καταλάβει τελικά εάν εγώ έχω το χάρισμα να επικοινωνώ με τα ζώα, ή αν αυτά εκπαιδεύονται μαζί μας και κάνουν προσπάθεια να μας μιλήσουν.
Αυτή η επαφή με τη φύση, πόσο μας βοηθά τελικά να καταλάβουμε τόσα πολλά για αυτά.. Οσο εμείς τα αγαπάμε, τόσο κι αυτά μας αγαπούν.
Προσφάτως έχει δει τις φράουλες να κοκκινίζουν, περνά από δίπλα από το φράκτη και κοιτά πλαγίως,δείχνοντας με ότι τις έβαλε στο μάτι.
Εάν δεν είναι ζευγάρι φωνάζουν πολύ..και κάνουν σαματά, για αυτό πρέπει επειγόντως να της φέρουμε αρσενικό...

Τελευταία σχόλια

25.11 | 16:37

στην Αττική θα μπορούσα να καλλιεργήσω δένδρα με βρώσιμους καρπούς ;
ποια δένδρα ;
μπορούν να συνδυαστρουν με λαχανόκηπο;

05.11 | 06:14

ΠΟΤΕ ΘΑ ΕΧΕΤΕ ΞΑΝΑ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ FEIJOA?

16.12 | 11:35

Φιλοι μου! Ειμαι μια Αθηναία που ονειρευομαι να φτιάξω ενα υπεροχο λαχανόκηπο στη ταρατσα του σπιτιού μου. Δεν εχω ιδέα από που να αρχίσω και χρειάζομαι τη γνώση και υποστήριξη κάποιου έμπειρου

02.12 | 20:18

ΠΩΣ ΜΠΩΡΟ ΝΑ ΠΑΡΟ ΣΠΟΡΟ ΓΙΑ ΚΟΛΟΚΥΘΙ ΤΟΥ ΙΩΝΑ????

Κοινοποίηση σελίδας