6 Νοε. 2021

ΤΖΙΤΖΙΦΟ-ΧΟΥΡΜΑΣ

Πολλοί έχουν ακούσει για τα gummy ζαχαρωτά με αυτό το όνομα, τα οποία αρχικά προήλθαν από ζαχαρωμένους κινέζικους χουρμάδες. Ο παχουλός καρπός, περίπου στο μέγεθος ενός μικρού δαμάσκηνου ή αυγού και φυσικά επιμήκης ή σε σχήμα αχλαδιού, ξεκινάει πράσινος και γίνεται κοκκινοκαφέ σε κόκκινο. Καθώς συνεχίζουν να ωριμάζουν, ο καρπός συρρικνώνεται, η κίτρινη σάρκα γίνεται καφέ και μασώμενη, και τα σάκχαρα συμπυκνώνονται περισσότερο όπως οι χουρμάδες.

Η γεύση τους συχνά παρομοιάζεται με μήλα, μερικοί λένε ότι έχουν γεύση σαν χουρμάδες με γεύση μήλα και σοκολάτα.  Συγκομίστε τους καρπούς όταν είναι εν μέρει έως πλήρως ώριμοι, καθώς μαζεύονται πράσινοι δεν θα συνεχίσουν να ωριμάζουν. Ώριμα, τρώγονται φρέσκα ή αποξηραμένα για να καταναλωθούν ή να χρησιμοποιηθούν όπως οι σταφίδες και οι χουρμάδες. Κιμά, δοκιμάστε τα ως βασικό συστατικό σε γλυκίσματα όπως κέικ.

Για να ζαχαρώσετε, βάλτε περίπου 3 κιλά φρούτων (τρυπήστε πρώτα) σε βράση σε 5 φλιτζάνια νερό με 5 φλιτζάνια ζάχαρη και μια κουταλιά της σούπας άμυλο καλαμποκιού. Βράζουμε, στη συνέχεια σιγοβράζουμε για περίπου 30 λεπτά και μετά αφήνουμε να κρυώσει όλη τη νύχτα.

Συνεχίστε στη συνέχεια αφήνοντας να πάρει μια βράση και σιγοβράστε για άλλα 30 λεπτά, στη συνέχεια αφαιρέστε τα φρούτα. Αυτά τα ζαχαρωμένα φρούτα στη συνέχεια ξηραίνονται είτε στον ήλιο για μερικές ημέρες εάν είναι ζεστά, είτε σε φούρνο σε χαμηλή φωτιά ή σε αφυδατωτή. Το υπόλοιπο υγρό μπορεί να συνεχίσει να βράζει μέχρι περίπου 2 φλιτζάνια.

Αυτό το σιρόπι μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε τηγανίτες ή παγωτό. Η τζιτζιφιά είναι ανθεκτική στις ζώνες 6 έως 9, πιο συχνά εμφανίζεται στις θερμότερες δυτικές περιοχές (καθώς χρειάζεται καλοκαιρινή ζέστη για να ωριμάσει καλά και έχει χαμηλή ανάγκη για χειμερινή ψύξη) και όλο και περισσότερο στις νοτιοανατολικές πολιτείες.

Είναι αρκετά χαμηλή συντήρηση χωρίς πραγματικά προβλήματα παρασίτων ή ασθενειών, ούτε ειδικές ανάγκες κλαδέματος. Μόλις εγκατασταθεί ανέχεται την ξηρασία, και μάλιστα ανέχεται τα αλατούχα και αλκαλικά εδάφη. Οι μόνες πραγματικές καταστάσεις που δεν ανέχεται είναι η σκιά, το έντονο κρύο και τα κακώς στραγγιζόμενα εδάφη.

Αυτό το δέντρο με γυαλιστερά πράσινα φύλλα και ελκυστικό φλοιό, που φτάνει τα 15 έως 20 πόδια ή περισσότερο, κάνει ένα ελκυστικό διακοσμητικό. Τα μικρά, κίτρινα λουλούδια, με ένα άρωμα που περιγράφεται σαν σόδα σταφυλιού, στα μέσα του καλοκαιριού οδηγούν στον κοκκινωπό καρπό το φθινόπωρο. Οι περισσότερες ποικιλίες και τα είδη έχουν αγκάθια που μπορεί να πέσουν καθώς ο φλοιός μεγαλώνει ωριμάζει.

Στην Κίνα, αυτά αντιμετωπίζονται όπως τα μήλα σε αυτή τη χώρα και καλλιεργούνται για πάνω από 4000 χρόνια. Έχουν χρησιμοποιηθεί στη βοτανοθεραπεία για τις περισσότερες ασθένειες. Ήδη από τον 6ο αιώνα μ.Χ., καταγράφηκαν 75 ποικιλίες, με πάνω από 700 να υπάρχουν τώρα.

Για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα έχουν επιλεγεί για συγκεκριμένες περιοχές ανάπτυξης, επομένως έχουν διαφορετικές ανάγκες και καρποφορία ανάλογα με το πού καλλιεργούνται. Πρώιμοι μετανάστες από την Κίνα έφεραν μερικά από αυτά στις ΗΠΑ στις αρχές του 1900, καθώς και μερικά μέσω εισαγωγής φυτών.

Τελευταία σχόλια

25.11 | 16:37

στην Αττική θα μπορούσα να καλλιεργήσω δένδρα με βρώσιμους καρπούς ;
ποια δένδρα ;
μπορούν να συνδυαστρουν με λαχανόκηπο;

05.11 | 06:14

ΠΟΤΕ ΘΑ ΕΧΕΤΕ ΞΑΝΑ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ FEIJOA?

16.12 | 11:35

Φιλοι μου! Ειμαι μια Αθηναία που ονειρευομαι να φτιάξω ενα υπεροχο λαχανόκηπο στη ταρατσα του σπιτιού μου. Δεν εχω ιδέα από που να αρχίσω και χρειάζομαι τη γνώση και υποστήριξη κάποιου έμπειρου

02.12 | 20:18

ΠΩΣ ΜΠΩΡΟ ΝΑ ΠΑΡΟ ΣΠΟΡΟ ΓΙΑ ΚΟΛΟΚΥΘΙ ΤΟΥ ΙΩΝΑ????

Κοινοποίηση σελίδας